nedjelja, 30. listopada 2016.

Pizza4evr

Sastojci:
Sos od rajčice iz boce (fini)
Kečap (kakav god)
Pola luka
Aceto balsamico
Javorov sirup
Crvena paprika u prahu
Cimet
Kuhana šunka (fina)
Polutvrdi sir (kakav god)
Oregano
Maslac
Mozarella
Masline ili svježa crvena paprika
Tijesto za pizzu (iz dućana)
Sezam
Sol

Pizza tijesto raširi po nauljenoj i zatim brašnom posutoj plehsiji. U sos od rajčice količine šalice dodaj još trećinu te količine kečapa, žlicu javorovog sirupa, žlicu aceta, pola male žlice paprike u prahu, sol, malo oregana, prstohvat cimeta. Prelij po pizza tijestu. Naribaj pola luka na krupno. Naribaj sir. Šunku nasjeci na trake širine selotejpa. Papriku nasjeci na nepravilne kocke, ili masline na nepravilne komade. Veći dio naribanog sira pospi preko sosa. Kroz šaku iscijedi luk po svemu i zatim pospi iscijeđene komade luka posvuda. Naslaži šunku u kose trake po površini. Dodaj komade paprike / maslina ravnomjerno po površini. Posipaj sa ostatkom ribanog sira. Mozarellu rastavljenu na velike komade raspodjeli po želji po površinu. Između komada mozarelle umetni male komadiće hladnog maslaca veličine vrha čajne žlice. Posipaj sa još oregana.

Problem sa sezamom, kada je riječ o pizzi, je kako postići da se zaprži / tostira, odnosno dobije fini okus. Ako se posipa po pizzi neće se zapeći jer je previše vlage i pare. Ako se stavlja po rubu, zapržiti će se no biti će ga malo i samo tamo. Riješenje je sezam pržiti ispod pizze. Posipaj sezam po dnu plehsije te ga prekrij tijestom. Ili ga posipaj po tijestu, utisni, a zatim tu stranu tijesta okreni na dno. Sezam će se sa dnom tijesta fino upržiti i sačuvati puni okus izoliran od ostalih sastojaka pizze.

Pećnicu zagrij na maksimum, umetni plehsiju i peci dok rubovi tijesta ne porumene ili po želji. PUSTI  da se malo OHLADI i zatim zasluženo u slast.

Nema komentara:

Objavi komentar