četvrtak, 3. studenoga 2016.

Jednostavni stir fry

Sastojci:
Sviježi kupus
Luk
Meso (mljeveno junetina ili bilo koje)
Soja sos
Ružmarin
Grčki jogurt
Češnjak u prahu
Papar
Sezam

Kupus nareži ugrubo kao za kupus salatu, zatim ga dodatno usitni. Luk prepolovi pa nareži ugrubo na ploške debljine izdanja loših dnevnih novina. Mljeveno meso, dok je hladno, izreži na jastučiće / ploške. Ako se koristi druga vrsta mesa onda reži isto tako, na rezance ili kako želiš, samo tanje. Meso nije glavni sastojak količinski - omjer treba biti 2 naprema 1, odnosno meso treba činiti trećinu jela. Tavu zagrij do figurativnog usijanja, ulij manju količinu maslinovog ulja i zatim uspi sve sastojke. Umrvi prstohvat ružmarina. Pusti da se prži zatim miješaj. Pusti da se prži, miješaj. I tako više puta. Sve treba naginjati grill izgledu no ne smije zagoriti. Nakon nekih 10ak minuta na najvećoj vatri trebalo bi biti gotovo, nedugo prije toga posoli. Soli se tek tada da bi povrće zadržalo što više sokova. Skini sa vatre te odmah ulij veliku žlicu soja sosa, izmiješaj. U drugoj manjoj tavi ili posudi tostiraj sezam i pospi po površini stir frya.

Za pripremu umaka uzmi grčki jogurt koji začini sa malo soli, malo papra, malo senfa, malo češnjaka u prahu i malo soja sosa. Sve navedeno kao začin u odnosu na pripremu sosa koristi u vrlo, vrlo malim količinama. Ako misliš da stavljaš nerazumno malo upravo tada stavljaš dovoljno.

Ovo je osnovni stir fry, u njega se može dodavati više vrsta povrća (mrkve, grašak - štogod) no uvijek je ključna prisutnost kupusa, dok priprema ostaje ista.

Nema komentara:

Objavi komentar