utorak, 21. veljače 2017.

Slatki i slani mafinirani mafini

Osnova - sastojci:
Jaja
Brašno
Jogurt
Luk
Voda
Sol
Ulje
Prašak za pecivo
Vino Traminac (ili drugo aromatično desertno vino)
Maslac

Slani - sastojci:
Polutvrdi topljivi sir
Panceta, slanina ili srijemska kobasica
Maslac
Oregano
Curry (Kari)
Ocijeđeni dijelovi luka
Aceto balsamico
Sezam
Papar

Slatki - sastojci:
Kakao
Kokos brašno
Maslac
Šećer
Smeđi muscovado šećer (aroma je važna, obični smeđi šećer nema aromu)
Cimet
Rum
Sezam
Punomasno mlijeko / Vrhnje za šlag (pravo, ne biljno)


Osnova - priprema:

Jedan oguljeni luk naribaj krupno. Šakom iscijedi tekućinu / sok luka u posudu. Ocijeđene ostatke luka ostavi po strani. Jaja, brašno, jogurt, vodu, sok od luka, ulje, sol i šalicu za kavu traminca izmiješaj u smjesu gustoće vrućeg pudinga. Ulje koristi u količini ne većoj od kavanske šalice kave. Prašak za pecivo umješaj u smjesu tik prije samog ulijevanja smjese u kalupe.


Slani:
Namasti kalupe za mafine maslacem. Posuj brašnom, istresi višak. Na dno svakog kalupa stavi komadić maslaca veličine fišerman's friend bombona. Na njega ili pored stavi kocku topljivog sira veličine kiki bombona. Posuj sa karijem i oreganom. U svaki kalup izlij žlicu osnovne smjese. Posuj sa ocijeđenim komadima luka i paprom. U svaki umetni nekoliko tankih, malih šnita pancete (ili onog drugoga). Polij sa nekoliko kapljica aceta, kao da soliš ili koristiš začin. Posuj sa sezamom. Stavi u pećnicu na temperaturu 220 dok ne misliš da je pečeno.

Slatki:
U osnovnu smjesu (tako je, u onu u kojoj je sok od luka) stavi šećera po ukusu, umješaj dvije žlice kokos brašna i još dvije žlice ulja. Dodaj još pola šalice za kavu traminca. Ako je smjesa u ovom trenu pre rijetka dodaj još žlicu brašna i malo praška za pecivo, prethodna doza praška je izgubila dio snage dodatnim miješanjem.

Kalupe ponovno namasti maslacem. Kalupe posuj kakao prahom, ne brašnom - višak kakao praha ostavi u kalupima. U svaki kalup stavi dvije jušne žlice slatke smjese, odnosno raspodijeli je. Na sredinu smjese svakog kalupa isipaj čajnu žlicu kokos brašna. Sada ide ključ slatke verzije. Maslac rezan na komade okvirno veličine fišerman's friend bombona uvaljaj u cimet i kakao, ugnječi, tako da cimet i kakao prah prodru u maslac, postanu dio, ali ne potpuno - ne kao da se umijese već kao da se ugnječe. Takve zgnječene komade maslaca utisni u hrpicu kokosa koja je sada na svakom mafinu. Preko tako utisnutog maslaca i kokosa prelij pola čajne žlice ruma. Po rumu izmrvi tek malo smeđeg muscovado šećera. Po rubovima svakog mafina posuj sasvim malo sezama. Sada u rernu na 220 stupnjeva dok ne misliš da je gotovo. Tada ih izvadi, stavi hladiti. Kada se ohlade da su tek blago topli, dok su još u kalupima svaki polij sa žlicom vrhnja za šlag (pravog, ne biljnog) ili žlicom punomasnog mlijeka. Ostavi da se još malo ohlade.

Eto!

Nema komentara:

Objavi komentar