ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

Fina večera

Sastojci:
Kremendale
Špek / Panceta
Luk
Polu-tvrdi sir (gauda, trapist, edamer, koji god)
Mileram / Slatko vrhnje
Valjušci / Njoki (iz dućana)
Bosiljak (svježi ako ima, a ima, jeftini je, svuda, ako nije jeftini vidi u dućanu do)
Papar
Sol
Ulje


Kremenadle otkosti (ili kupi otkoštene), nareži na kratke rezance debljine koja god ti se svidi. Špek nasjeci na majušne kockice u količini jedne pune jušne žlice. Luk nasjeci na manje kocke. Sve zajedno uspi u tavu s vrućim uljem. Dodaj sasvim malo papra. Prži, prži, dinstaj - sve dok komadići kremenadle ne krenu rumeniti, tada prži / pirjaj još malo, skini s vatre i oslobodi tavu ili pripremi drugu.

Veću količinu sira naribaj ili nasjeci na manje kocke. Lakše je naribati. Tavu stavi na nisku vatru i uspi sir. Ostavi neka se topi. Kada sav sir izgleda rastopljeno ulij po njemu slatko vrhnje ili mileram, po volji. Nemoj odmah miješati, pusti neka se vrhnje / mileram zagrije na površini rastopljenog sira kratko vrijeme. Umiješaj vrhnje / mileram. Usitni nekoliko listova bosiljka i stavi unutra, dodaj soli i izmješaj. Ne brini se ako se nije pretvorilo u savršeni umak, nije važno, ovisi o svojstvima sira. Nemoj pokušavati popraviti prekomjernim kuhanjem jer će se dodatno zgrudvati.

Valjušci. Valjuške je komplicirano raditi a u dućanu ih je većina loših. Oni koji izgledaju oblikovani kao u neke male školjkice su najlošiji. Kod valjušaka je važno da imaju što više krumpira u sebi. Većina valjušaka iz dućana, bez obzira jesu li smrznuti ili iz hlađenih vitrina, sadrži do 15 posto krumpira, u najboljem slučaju 20. Dobri valjušci sadrže nadpolovičnu količinu krumpira. Upravo takvi se mogu kupit u, od svih mijesta, konzumu. No eto. Izgledaju kao rukom rađeni njoki i na hlađenoj su polici gdje je pizza tijesto i listovi za savijaću. Poanta nije konzum već nadpolovična prisutnost krumpira.

Valjuške, ako se ne prodaju unaprijed namašćeni, prži na tankom filmu ulja u tavi na velikoj vatri dok ne izgledaju fini i pečeni.

Kombiniraj po volji. U slast.

Nema komentara:

Objavi komentar